SUSANNA LEINONEN COMPANY

Susanna Leinonen Company perustettiin vuonna 2001. Päätöksen taustalla oli koreografi Susanna Leinosen haave saada työskennellä pitkäjänteisesti tuttujen tanssijoiden kanssa. Vuosien ja elämäntilanteiden saatossa ryhmän kokoonpano on muuttunut, mutta sama tinkimätön asenne ja yhteishenki on nostanut ryhmän nykytanssin huipulle.

Tunnusomaista ryhmälle on Leinosen persoonallinen, runsaasti yksityiskohtia sisältävä fyysinen liikekieli yhdessä viimeistellyn ja tarkkaan harkitun visuaalisuuden kanssa.

Teoksien surrealistinen ote luo vahvoja unenomaisia ja tunteisiin vetoavia maailmoja. Myös ainutlaatuinen, teoksia varten sävelletty musiikki yhdessä koreografin visioiden kanssa on herättänyt ihailua. Tanssia täydentää suomalaisten oman alansa huipputekijöiden luoma valosuunnittelu sekä puvustus.

Ennen kaikkea ryhmän tunnistaa kuitenkin liikekielestä, joka taipuu ilmaisemaan elämän monimuotoisuutta sen kaikessa vivahteikkuudessa.

Leinosen esikoisteos Ei kukaan, vain ystäväsi nähtiin ensi-illassa vuonna 2000. Teos sai erittäin innostuneen vastaanoton ja runsaasti myös kansainvälistä huomiota. Esikoisteoksen jälkeen Susanna Leinosen teokset ovat nauttineet vuosi toisensa jälkeen suurta yleisö- ja arvostelumenestystä.

Ryhmän korkeasta tasosta kertoo myös se, että vuonna 2008 Susanna Leinonen Company nostettiin valtion tuen piiriin ja kaksi vuotta myöhemmin opetus- ja kulttuuriministeriö nimitti ryhmän yhdeksi kulttuurin kärkivientihankkeista. Vuodesta 2010 Company on saanut myös Helsingin kaupungin toiminta-avustusta.

Oman ryhmän lisäksi Susanna Leinonen työskentelee koreografina myös suurille baletti- ja nykytanssitaloille, kuten Suomen Kansallisbaletille, Ruotsin Kuninkaalliselle Baletille, sekä Dansk Danseteaterille.