Sneak peak: Länsiväylä haastatteli Susannaa TOXIC’n teemoista

Sosiaalisen median hullu maailma – Susanna Leinonen Companyn TOXIC kritisoi somea tanssien 

Nykytanssi: TOXIC vie sosiaalisen median myrkylliseen maailmaan. 

TOXIC vie sosiaalisen median maailmaan, jossa yksilöä ja tämän ominaisuuksia arvostellaan armotta. ANNELI TUOMINEN-HALOMO

Susanna Leinonen Companyn uusi nykytanssiteos TOXIC on aiheeltaan polttavan ajankohtainen, koska se tutkii ihmistä sosiaalisen median pyörteissä ja somen vaikutusta todellisuuteemme. Tästä lähes jokaisella on omia kokemuksia, joko hyviä tai huonoja. 

TOXIC:in ilmaisu on raa’an fyysistä. Teoksessa putoilee myös raakoja ja rivoja kommentteja, jotka on poimittu suoraan sosiaalisen media keskusteluista. Ne menevät henkilökohtaisuuksiin kommentoidessaan ihmisen ulkonäköä tai seksuaalista käyttäytymistä. 

TOXIC pohtii muun muassa sitä, mikä sosiaalisessa mediassa on totta ja mikä teeskentelyä. ANNELI TUOMINEN-HALOMO

KUN SUSANNA LEINONEN lähtee työstämään uutta tanssiteosta, aiheen pitää olla sellainen, että se on herättänyt hänessä erilaisia ajatuksia ja kysymyksiä.

Edellinen teos, Nasty, käsitteli naisasiaa ja naiskehoa katseen kohteena. TOXIC on sille luontevaa jatkoa. Mikä sosiaalisessa mediassa on totta ja mikä ei ole? Ihminen voi tehdä itsestään luomuksen, kun häneltä vaaditaan nopeasti muuttuvassa maailmassa sekä kehollista että henkistä täydellisyyttä. Haavekuvat voivat muuttua painajaiseksi.

– Rakastan liikettä ja haluan fyysisen liikkeen kautta kertoa tarinoita. Siksi olen koreografi, vaikka esityksiimme on tullut myös teatterin elementtejä. Uusia ideoita tulee joka päivä, niistä ei todellakaan ole pulaa, koreografi Susanna Leinonen sanoo työstäessään TOXIC:ia Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Rakastan liikettä ja haluan fyysisen liikkeen kautta kertoa tarinoita.

– Itse olen todella huono somen käyttäjä, hän naurahtaa.

Varhaisteini-ikäisen tytön äitinä ja TOXIC:in luomisprosessin aikana Susanna Leinonen on pohtinut, kuinka vaarallinen väline sosiaalinen media on ja paljonko sen käyttöä voi rajoittaa. Vai voiko sitä edes rajoittaa?

Pitäisikö sosiaalisen media käyttöä rajoittaa. Jos, niin miten? ANNELI TUOMINEN-HALOMO

LAPSET JA NUORET ovat koko ikänsä eläneet somen kanssa ja he julkaisevat vaikkapa tiktok-videoita sen kummemmin miettimättä ja harjoittelematta.

Lyhytjänteisyys ja ainakin pintapuolisesti itsekritiikittä toteutetut tuotokset hämmentävät Leinosta, sillä hän on entisenä balettitanssijana tottunut esitysten huolelliseen harjoittelemiseen.

– Kun vuosia sitten tein itselleni Instagram-tilin, en julkaissut siellä juuri mitään. Nykyisin käytän Instagramia melko aktiivisesti. Jokainen kuva on kuitenkin tarkkaan mietitty, sillä somenatiivin kaltainen spontaanius minusta puuttuu.

– Jään itsekin kiinni siitä, että selaan instagramia päivittäin ja ihmettelen, miksi tästä kuvasta on tykätty näin paljon ja tästä taas ei.

Facebookin käyttämisen Susanna Leinonen lopetti viime jouluna.

– Maailma tuli liian lähelle. Facebook alkoi olla negatiivinen kanava ja ikävien asioiden huutelualusta. Ihminen ei sanoisi sellaisia asioita kasvotusten.

Susanna Leinonen Companyn tuottaja Tinja Nieminen näkee, että myös taiteilijat ovat entistä riippuvaisempia sosiaalisen median tuomasta näkyvyydestä.

– Ei kaikki somessa ole negatiivista. Somea voi käyttää myös hyvään. Sitä kautta myös sellaiset ihmiset ja ryhmät, jotka eivät ennen ole saaneet ääntään kuuluviin, tulevat näkyviksi.

TOXIC leväyttää silmille somen raadollisen maailman. ANNELI TUOMINEN-HALOMO

SUSANNA LEINONEN Company on perustettu vuonna 2001 ja se on esiintynyt noin 30 maassa. TOXIC:ista kuvataan Louhisalissa materiaalia, jolla ryhmää viedään maailmalle.

Kaiken yllä leijuu kuitenkin koronapandemian varjo. Ryhmälle elintärkeät kaupungin ja valtion maksamat tuet voivat pienentyä, ja samaan aikaan työtilaisuudet ulkomailla vähenevät.

– Viime vuonna esiinnyimme muun muassa Meksikossa, USA:ssa, Venäjällä, Etelä-Koreassa ja Belgiassa, Leinonen mainitsee.

Kolmen TOXIC-esityksen jälkeen ryhmä lähtee Ruotsiin esittämään Nastya, jonka jälkeen TOXIC palaa Louhisaliin.

← Takaisin