Uudessa Dreams of Replay -teoksessa Susanna Leinosen pysäyttävä liikkeellinen kerronta ja Kasperi Laineen säveltämä musiikki vievät katsojan ajatuksia herättävälle matkalle. Vahvempi tietoisuus toimintamme seurauksista ajaa katsomaan ajassa taaksepäin ja punnitsemaan tehtyjä valintoja.

Tässä teoksessa Leinonen on palannut aiempiin töihinsä. Hän on rakentanut uuden teoksen kuuntelemalla vanhoja materiaaleja, muistellen, analysoiden ja tutkien aiempien teostensa liikekieliä. Hän ei ole uudelleenkäyttänyt materiaaleja, vaan matka menneeseen on luonut oman ainutlaatuisen maailmansa.

Teoksessa kohtaavat minimalistinen skenografia ja omintakeiset hahmot. Katsojan on pakko katsoa tarkemmin ja tutkia, mitä todella näyttämöllä näkee.

Fyysisen absurdia ja koskettavaa nykytanssia

 

Koreografia Susanna Leinonen

Musiikki ja äänisuunnittelu Kasperi Laine

Valosuunnittelu Kalle Ropponen

Valosuunnitteilijan assistentti Veli-Ville Sivén

Pukusuunnittelu Erika Turunen ja Susanna Leinonen

Pukujen toteutus  Taija Nummiaro, Katariina Martikainen, Ilkka Salakari ja Johanna Vehmas

Tanssijat Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Liisa Pietikäinen, Elisa Tuovila ja Erika Vilander

Tuotanto Susanna Leinonen Company

Vastaava tuottaja Salla Mistola

Kesto 60 min

Teoksen toteutumista ovat tukeneet Valtion esittävien taiteiden toimikunta, Helsingin kaupunki, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Tanssiteatteri Raatikko.

Ensi-ilta 6.9.2017 Aleksanterin Teatterissa

 

SUSANNA LEINONEN nousi kansainvälisesti kiinnostavimpien suomalaisten koreografien kaartiin jo vuonna 2000 valmistuneella esikoisteoksellaan Ei kukaan, vain ystäväsi. Teos esitteli uniikin liikekielen, viimeistellyn visuaalisuuden ja kokonaisvaltaisen taiteellisen tinkimättömyyden, jotka ovat myöhempien teosten myötä osoittautuneet Leinosen tavaramerkeiksi. Vuosittain valmistuneet koreografiat ovat niittäneet kiittäviä arvosteluita niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Leinonen on palkittu sekä Suomi-palkinnolla että Vuoden Tanssiteko-palkinnolla. Vuonna 2012 Leinonen sai Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon. Susanna Leinoselle on myönnetty valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha vuosille 2008-2013 sekä vuodesta 2015 alkaen. Oman ryhmänsä lisäksi Leinonen on työskennellyt koreografina myös suurille baletti- ja nykytanssitaloille, kuten Suomen Kansallisbaletille, Ruotsin Kuninkaalliselle Baletille, sekä Dansk Danseteaterille. Susanna Leinosen teoksia on esitetty 22 maassa.

 

KASPERI LAINEen  musiikille tunnusomaista on sen surrealistisen päihdyttävä maisema ja ala- ja yläkulttuurillisten ainesten omintakeinen mikstuuri.

Laine valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta keväällä 2007 ja nykyään hänen sävellyksiä ja äänimaailmoja kuulee niin suomalaisilla äänitteillä, radiossa kuin teatteri- ja tanssiteoksissakin (mm. Kaspar Hauser, This is the Title, Jotain Toista, Kokki Varas Vaimo ja Rakastaja).

Laine on työskennellyt mm. Akse Pettersonin, Ima Iduozeen, Milja Sarkolan, Anna Viitalan, Riko Saatsin, Egill Pärlssonin, Susanna Kuparisen ja Jukka Viikilän produktioissa. Muusikkona hänet tunnetaan myös nimellä Laineen Kasperi. Laine palkittiin Suomi-palkinnolla vuonna 2016. Hän on tehnyt yhteistyötä Leinosen kanssa vuodesta 2004 alkaen.

KALLE ROPPONEN on suunnitellut valaistuksia ja lavastuksia pääasiassa näytelmiin sekä ooppera-, nykytanssi- ja musikaalituotantoihin. Kotimaassa Ropponen on tehnyt valaistus- ja lavastussuunnitelmia mm. Suomen Kansallisbaletille, Suomen Kansallisteatterille, Åbo Svenska Teaterille sekä Helsingin, Turun ja Espoon kaupunginteattereille. Ulkomailla hänen töitään on nähty Karjalan kansallisessa teatterissa Petroskoissa ja Reykjavikin kaupunginteatterissa.

Ropponen työskentelee laaja-alaisesti ja monipuolisesti esittävän taiteen kentällä tehden suunnittelutöitä erilaisiin teoksiin ja erilaisille estradeille – tämä moniulotteisuus on paitsi kentällä arvostettua, myös Ropposen oman mielenkiinnon kohde. Dreams of Replay on Leinosen ja Ropposen ensimmäinen yhteistyö.

ERIKA TURUNEN on luonut puvustuksia näyttämöille vuodesta 1990. Hän tekee säännöllistä yhteistyötä mm. Tero Saarinen Companyn, Jorma Uotisen ja Susanna Leinonen Companyn kanssa. Hänen puvustustöitään Suomen Kansallisoopperassa ovat mm. baletit Prinsessa Ruusunen ja Hobitti, oopperat Faustin tuomio ja Matka Reimsiin (yhdessä Dario Fo’n kanssa) sekä useat nykytanssiteokset. Leinonen ja Turunen ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2002 lähtien. 

 

TANSSIJAT

SARA KOVAMÄKI on Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta ja Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan työskennellyt sekä freelancerina, että ollut kiinnitettynä Tanssiteatteri MD:llä Tampereella v. 2010-2011. Omien esitysten mm. Korallin elämää (2017), Nonagon (2014) ja Somewhere in between (2011) lisäksi Kovamäki on työskennellyt esiintyjänä Teatteri Telakalla Ari Nummisen teoksessa, sekä Anniina Kumpuniemen ja Petri Kekonin teoksissa. Kovamäki työskentelee myös kuvataiteilijana.

 

LIISA PIETIKÄINEN on valmistunut tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikorkeakoulusta 2009 ja maisteriksi 2013. Susanna Leinonen Companyssa Pietikäinen on työskennellyt vuodesta 2010. Vuosina 2011-2013 Pietikäinen oli kiinnitettynä Compagnia Zappalá Danzassa, Sisiliassa, Italiassa. Hän on tanssinut myös mm. Hanna Brotheruksen ja Elina Pirisen teoksissa. 

 

TIIA HUUSKONEN on valmistunut tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksesta vuonna 2007. Valmistumisensa jälkeen hän on tanssinut Suomen Kansallisbaletissa vuosina 2007-2010 sekä  Sveitsissä Ballet Junior de Genéve nimisessä ryhmässä 2010-2011. Syksystä 2011 lähtien Tiia on työskennellyt Ballet Finlandissa sekä freelance -tanssijana.

 

ELISA TUOVILA on helsinkiläinen freelance tanssitaiteilija. Hän valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015 tanssitaiteiden maisteriksi. Valmistumisen jälkeen Tuovila on tanssinut Susanna Leinosen, Mia Malviniemen ja Heli Keskikallion teoksissa. Lisäksi hän työstää omia koreografioitaan, joista viimeisin, Animus Gloriosus, esitettiin keväällä 2017 ApinaFest!-festivaaleilla. 

 

ERIKA VILANDER valmistui Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksesta vuonna 2016, minkä jälkeen hän työskenteli Suomen Kansallisbaletin nuorisoryhmässä yhden kauden. Vilander on tanssinut mm. Tero Saarisen ja Emrecan Taniksen koreografioissa. Keväällä 2017 Vilander tanssi Leinosen teoksessa Breaking the Fury Suomen Kansallisbaletissa

DREAMS OF REPLAY on Susanna Leinonen Companyn ensimmäinen Tanssisesongilla ensi-iltanasa saanut kantaesitys. Tanssisesonki on Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittama kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on kehittää vapaan kentän tanssijoiden palkkausta ja työoloja. Dreams of Replay on myös mukana Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat -hankkeessa yhteistyössä Tanssiteatteri Raatikon kanssa.

KIITÄMME

Aleksanterin Teatteri / Simo Jokinen
Tanssiteatteri Raatikko / Marja Korhola
Kulttuuritalo Martinus / Jane Manninen
Ville Seppänen / Ala-ääni-studiot
RMC Light & Sound Oy
Sun Effects Oy
Sea Safety Scandinavia Oy
Uudenmaan Sairaalapesula Oy
Kiasma / Jonna Strandberg
Galleria Sculptor / Raila Tapio
Teurastamo / Kristian Schmidt
Café Köket
Jonas Lundqvist
Jouka Valkama
Isma Valkama
Daiva Jouzapaityte
Katri Kekäläinen

Toimitus Salla Mistola, Susanna Leinonen Company | Esityskuvat Mirka Kleemola | Ulkoasu Petri Leinonen