Tanssija

Maria Nurmela

”Susanna kutoo liikekielen tinkimättömän tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Hän työskentelee kiinnostavalla tavalla liikkeen, liikekvaliteetien ja kehollisuuden kanssa ja käsittelee teoksissaan tärkeitä ajankohtaisia teemoja. Naisena ja naistanssijana minusta on myös kiinnostavaa työskennellä naiskoreografin kanssa, sillä yhtäläisyydet rakentavat ymmärrystä ja kiinnostavia näkökulmia liikkeeseen, tanssijuuteen ja esintyjyyteen. Urani tässä vaiheessa työ Susannan teoksissa luo kiinnostavan ulottuvuuden tanssitaiteilijuuteeni.” – Maria Nurmela

Vuonna 2019 ABOA-apurahalla palkittu turkulainen Maria Nurmela on työskennellyt freelancer- tanssitaiteilijana vuodesta 2002. Hän on työskennellyt tanssijana, koreografina, tanssinopettajana ja myös tuottanut omia teoksiaan. Maria on tehnyt yhteistyötä usean kansainvälisesti merkittävän koreografin, kuten Theo Clinkard, Susanne Linke ja Helena Franzén kanssa. Marian pitkäaikaisin työllistäjä, koreografi Tero Saarinen, jonka ryhmässä Maria työskenteli vuosina 2003-201. Marian omia monitaiteellisia teoksia on esitetty lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla (mm. 2017 Wäinö Aaltosen museon 50-vuotisjuhlanäyttelyyn luotu Sarastuksia, 2018 Pariisin Palais de Tokyo- museossa esillä ollut Susurrus ja Dance March-festivaalilla Australiassa 2019).

Taiteellisen työnsä ohella Maria toimii myös opettajana ja kouluttajana taiteellis-pedagogisissa hankkeissa. Hän on vieraillut opettajana useissa arvostetuissa oppilaitoksissa ja toiminut osa- aikaisena lehtorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa tanssipedagogiikan maisteriohjelmassa 2018-2019. Maria on valmistunut tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan Balettikoulusta (1997) ja arvostetusta Folkwang Universitet (BA in dance 2002) sekä tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun tanssipedagogiikan laitokselta (2007). Lisäksi Maria on suorittanut tanssi- ja liiketerapian opintoja Jyväskylän yliopistossa 2013-2014. Vuonna 2008 Maria huomioitiin yhtenä merkittävimmistä eurooppalaisista naistanssijoista arvostetussa Balett/Tanz- vuosikirjassa.

Maria on työskennellyt Susanna Leinosen kanssa keväästä 2019 alkaen.