← Takaisin

Väkeviä naisia ja ilmaisuvoimaisia miehiä

Suomen Kansallisbaletti esitti Suomen kauniissa kansallisoopperassa uuden kolmen teoksen esityskokonaisuutensa Uotinen-Valkama-Leinonen. Näistä kolmesta teoksesta Susanna Leinosen Suo tihkua vihreä tammi vuodelta 2003 ei ollut pelkästään illan vaan koko festivaalin kohokohta.

Teoksen alku, jossa neljä paljasjalkaista ja köyryselkäistä, Erika Turusen suunnittelemiin höyhenmäisin tyllihameisiin pukeutunutta naistanssijaa valtaa näyttämön, toi ensin mieleen Mats Ekin Joutsenlammen. Leinosella on kuitenkin aivan omanlaisensa koreografinen kieli, joka leikittelee viittauksilla klassiseen balettiin. Leinonen hajottaa klassisen sanaston osiin ja vääntelee ja kääntelee palasia maustaen sekoituksen kekseliäillä ja hienostuneilla käsien eleillä ja lattianrajassa tapahtuvilla liikkeillä.

Suo tihkua vihreä tammi on fantastinen sekoitus balettia ja nykytanssia. Se esitetään suvereenilla liikelaadulla, joka ulottuu tanssijoiden varpaiden ja sormien päihin saakka. Kokonaisuuden täydentää tanssin ja Mia Hämäläisen säveltämä erittäin sensuellin musiikin välinen hieno yhteispeli.

[…]

Vibeke Wern
Tanssi-lehti 1/2007
(Arvio alunperin ilmestynyt tanskaksi Danstidningenissä 6/06)