← Takaisin

Tinkimätöntä ja vaikuttavaa tanssia

Tanssiviikon päättänyt Susanna Leinonen Companyn The Touch of Gravity oli ilman muuta yksi tämänvuotisen festivaalin hienoimpia esityksiä. Leinosen teoksia tunteville se ei ollut yllätys.

Mustanpuhuva teos oli joka osaltaan viimeistelty esitys, joka puhutteli katsojaa tinkimättömyydellään ja abstraktilla kauneudellaan. Vaikka niin Jouka Valkaman videot kuin Joonas Tikkasen valot olivat olennainen osa teoksen visuaalista näyttävyyttä, keskiössä oli kuitenkin liike. Terävä ja fyysisesti vaativa liike, jonka tanssijat olivat täydellisesti sisäistäneet.

Teoksen kuusi naistanssijaa liikkuivat kuin unelma. Tiukan kurinalaisesti, mutta silti pehmeästi. Liike oli heissä läsnä ja purkautui ulos vaivattomasti ilman ylimääräistä pinnistystä. Tämä ei ollut sinänsä ihme, sillä osa heistä on ollut mukana jo useammassa Leinosen teoksessa.

Usein Leinosen teokset ovat vieneet ajatukset tuntemattomaan tulevaisuuteen, jossa läsnä on jokin määrittelemätön uhka. Niin tälläkin kertaa. Mustuus niin Erika Turusen suunnittelemissa, yksityiskohdiltaan yllättävissä puvuissa kuin näyttämötilassa, jota Tikkasen eri suunnista tulevat valokiilat terävästi halkoivat, korosti teoksen ajattomuutta ja paikattomuutta. Valon ja pimeyden harkitulla vuoropuhelulla myös luotiin upeita, hämääviä illuusioita ja keskitettiin katsojan huomiota.

Valkaman videoiden räjähtävät valosuihkut ja hidastettu liike saivat ilmassa tai vedessä leijailevat hahmot vaikuttamaan tyhjyydessä leijuvilta taivaankappaleilta.

Jo pitkään Leinosen luottosäveltäjänä toimineen Kasperi Laineen nykymusiikki kumahduksineen ja naksahduksineen antoi esitykselle aivan omalakisen pulssin, joka assosioitui avaruuden loputtomuuteen.

Esityksen alkuperäinen teema, painovoima ja sen vaikutukset, näkyi ennen kaikkea Valkaman videoissa ja niissä kohtauksissa, joissa silmää hämättiin joko valoilla tai puvustuksella. Hienoisesti toiseksi aiheeksi nousi kokonaisuutena lopulta hyvin abstraktissa teoksessa yhteisön ja yksilön välinen suhde ja ryhmään kuuluminen.

The Touch of Gravity oli viimesyksyisestä ensi-illastaan entisestään hioutunut, vaikuttava esitys, joka vahvistaa Leinosen asemaa yhtenä merkittävimmistä nykykoreografeistamme.

 

Annikki Alku, Savon Sanomat 16.6.2015