← Takaisin

Susanna Leinosen uutuus kuudelle tanssijalle hypnotisoi ja vie mukanaan.

Koreografi Susanna Leinonen on uutuusteoksessaan Touch of Gravity tarttunut tanssin ikuisuusaiheeseen, painovoiman kokemiseen ja painottomuuden illuusioon.

Aiheeseensa Leinonen pureutuu visuaalisesti vahvalla koreografialla, jonka nyansseja Joonas Tikkasen kohtalokkaat valot korostavat. Upeat valokiilat välillä näyttävät, välillä peittävät tanssijoiden liikettä. Ne luovat teokseen monumentaalisuutta.

Mielikuva yhdestä organismista

Susanna Leinonen työskentelee taitavasti eri tekniikoiden välimaastossa. Hän on löytänyt ryhmäänsä kuusi valovoimaista naista, jotka ovat sisäistäneet koreografin vaativan liikekielen. Tanssijoiden läsnäolo on vakuuttavaa. Sanni Giordani, Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Aksinja Lommi, Liisa Pietikäinen ja Elisa Tuovila myös tanssivat taitavasti yhteen. He luovat mielikuvan yhdestä organismista, josta yksittäiset hahmot aika ajoin irtautuvat luomaan omaa maailmaansa.

Painottomuuden tunnetta teokseen tuovat Jouka Valkaman videot, joilla tanssijat tuntuvat leijuvan avaruudessa. Painottomassa tilassa kivettyneet naamiot putoavat kasvoilta ja rikkoutuvat. Ehkä kivi putoaa sydämeltä, huolet väistyvät, jos saavuttaa painottomuuden tunteen. Olemisen sietämätön keveys?

Metalliromun ryskettä

Leinosen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, säveltäjä ja äänisuunnittelija Kasperi Laineen äänimaailmassa kuulee metalliromun ryskettä, joka sulaa herkkään melodiaan. Myös äänimaailma tukee ja lisää visuaalista näyttämökuvaa, tosin aika ajoin jopa lyö sen päälle voimakkuudellaan. Silti intensiivisyys on yhteistä.

Yhteistä kuvaa luovat myös Erika Turusen suunnittelemat vaihtelevat asut. Ihastuttavasti Turunen seuraa Leinosen uran teoksia ja niiden vaatetuksia viitteellisellä joutsenhameella. Balettitutusta on jäljellä vain siivu, sekin on musta, mustien housujen lähes näkymätön koriste.

Touch of Gravity sai ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa, mutta siirtyy syyskuussa Stoaan, jonka residenssikoreografi Leinonen on.

 

Sara Nyberg, Skenet.fi 28.8.2014