← Takaisin

Sokea mieli on mykistävä kokonaistaideteos

Susanna Leinosen ryhmälleen tekemä 10-vuotisjuhlateos Sokea mieli on huikaiseva esitys, joka Mediakeskus Lumeen melko intiimissä esitystilassa suorastaan vyöryy katsojan päälle.

Jo aloitus mykistää. Jouka Valkaman upean tanssivideon jättimäisessä lähikuvassa oleva hidastettu liike ja säkeninä valuva vesi luovat esitystilaan aivan toisen todellisuuden, jossa valkokankaan takana välähdyksenomaisesti näkyy häivähdyksiä tanssijoista.

Leinosen teoksissa visuaalisuudella on aina ollut tärkeä merkitys, mutta nyt näyttämöllä on kokonaistaideteos, jonka jokainen osatekijä tuo kokonaisuuteen aivan oman ulottuvuutensa. Marianne Laguksen valot maalaavat tilasta oudon lumoavan mielenmaiseman käyttäen hyväkseen jopa heitinsiltojen ristikot. Savu- ja tuulikoneet saavat aikaan epätodellisia efektejä, jotka voimakkuudestaan ja runsaudestaan huolimatta ovat perusteltuja.

Ryhmän hovipuvustajan, Erika Turusen tummanpuhuvissa, harmaanmustissa asuissa on leikkauksia, viiltoja ja jujuja, jotka paljastuvat vähitellen vasta liikkeessä. Leinosen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Kasperi Laineen musiikin hyvin matalat ja tuskin kuuluvat äänet ovat kuin esityksen hengitys, joka välillä kiihtyy nopeaksi ja tasaisesti kilkuttavaksi rytmiksi kuin hermostuneella ihmisellä.

Leinosen liikekieli on aina ollut hyvin tarkkaa, mietittyä ja monimutkaista. Nyt mukana on enemmän pehmeää virtaavuutta ja orgaanisuutta. Teoksen kuusi tanssijaa ovat hieno ja intensiivinen ryhmä, joka liikkuu kuin unelma.

Sokea mieli koostuu erillisistä jaksoista, joiden sisällöstä löytää halutessaan ihmissuhdeproblematiikkaa, mutta joita voi katsoa myös täysin abstraktina liikkeenä. Tanssijoilla ei ole varsinaisia rooleja, vaan erilaiset soolot, duetot ja ryhmittymät muuntuvat jatkuvasti. Loppuosan kaikkien kuuden tanssijan ryhmäosuudessa Leinosen liikekieli pääsee parhaiten esiin. Tosin tehoa hiukan syö jakson hiuksenhieno ylipituus, jolloin intensiteetti ehtii laskea.

Sokea mieli on yksi vaikuttavimpia tanssiteoksia, joita olen vähään aikaan nähnyt. Se osoittaa Susanna Leinonen Companyn olevan kiistatta yksi nykytanssimme kärkiryhmiä.

 

Annikki Alku, Uutispäivä Demari 4.4.2011