← Takaisin

Miten tanssijan tarina päättyy?

Susanna Leinosen Grain on tuttuun tapaan kokonaistaideteos

Niiden, jotka odottivat Susanna Leinosen uudelta teokselta hengästyttävää tanssillista liikevyöryä, on käännettävä katseensa uuteen suuntaan. Grain-soolossa rakennetaan ennen muuta tarinaa, jossa tanssilla on toki oma puhutteleva roolinsa.

Leinoselle tuttuun tapaan nähtäville avautuu kokonaistaideteos, jossa musiikki, puvustus, lavastus ja valaistus on liitetty tanssi-ilmaisuun ankaran tarkasti.

Alun unenomaisista välähdyksistä kuluu pitkä tovi, ennen kuin viuhkamaisesta päähineestä kuoriutuva olento astuu valkoiselle tasanteelle: kapea punainen nauha rintojen ympärillä, jalassa valkoinen polvisuojus ja toisessa kipsisiteen jatkona siipimäinen rakennelma, yksi musta kenkä. Kaikki saa taustoituksensa, kun suureen videoseinään heijastuu tyhjä sairaalasänky, autio käytävä ja valkeaa wc-kaakeliseinää, jossa ainoa väriläiskä on ihmisen varjo. Potilas.

Videolle heijastuu aika ajoin kello, josta puuttuu viisari, ja ajomatka tunnelista pimeään iltaan. Matkaa katsotaan kuin ulkopuolisen silmin.

Tanssi kasvaa vähitellen mekaanisista liikeradoista lopun vahvaan puheenvuoroon, jossa keskustelevat liike ja lavastus. Tanssijan edessä alkaa sataa. Hahmo liikkuu hitaan tyylitellysti vesisadeseinän läpi. Seuraa symbolinen puhdistautumisen tanssi, joka saa lisäefektinsä vesipisaroiden ja tempoilevan musiikin saatellessa tanssijaa. Samassa videolla välähtävä kellotaulu alkaa laimeta näkymättömiin. Aika muuttaa muotoaan.

Leinosen linjakkaista asennoista ja eri intensiteetillä toistuvista virtaavista liikesarjoista rakentuva ilmaisu on omaleimaista, jälleen kerran. Se on kuin etäännytetty käsivarren mitan päähän – irti liiasta tunteikkuudesta, yleisemmälle tasolle, ehkä myös sisäänpäin.

Kiinnostuneena katsoja odottaa miten matka päättyy. Tanssija kääntyy selin, videoseinä täyttyy kohinasta ja valot sammuvat. Kaikki teoksessa tuntuu viestittävän samaa: emme voi tietää, paljonko aikaa on.

Hannele Jyrkkä
Helsingin Sanomat 3.6.2008