← Takaisin

Kaunis ja herkkä Babolat

On ilahduttavaa että Helsingin Juhlaviikkojen tänä vuonna erittäin vähäisessä tanssiohjelmassa on huomattu antaa tilaa nuoren ja lupaavan koreografin Susanna Leinosen uusimmalle kantaesitykselle Babolat. Jo Leinosen esikoiskoreografia Ei kukaan, vain ystäväsi herätti kiinnostusta ja sai runsaasti kiitosta. Uudessa teoksessaan hän jatkaa yhteistyötään säveltäjä Tapani Rinteen kanssa.

Pehmeän liikkeen kauneutta

Jo Babolatin ensi hetkien aikana saattoi huomata yksityiskohtien tarkan suunnittelun merkityksen Susanna Leinoselle. Häviävässä valokiilassa viisi tanssijaa kohosi esiin ja katosi jättäen katsojan mieleen välähdyksiä alkavasta liikkeestä ja värisevistä käsistä. Valon kasvaessa ja musiikin alkaessa tanssijoiden liike eteni käsistä koko vartaloon. Itämaiseen musiikkiin vastattiin pehmeällä, soljuvalla liikkeellä, jota yksityiskohtien runsaus rikastutti. Katsoja tunsi siirtyneensä miniatyyriesineiden salaperäiseen, tarkkaa katsomista vaativaan maailmaan. Susanna Leinonen on jo nyt osoittanut luoneensa persoonallisen tavan tuottaa liikettä. Hän luottaa liikkeeseen, tanssiin ja tanssijaan. Babolat oli täynnä kauniita sooloja, duettoja ja ryhmäkohtauksia. Heidi Lehtorannan parissa herkässä soolossa oli jätetty tilaa tanssijan omalle olemukselle. Anne Raudaskosken ja Valtteri Raekallion duetossa tavoitettiin miehen ja naisen välinen jännitys ja kontakti.

Elementit irrallaan

Teos käsitteli abstraktisti ja löysästi ihmisten välisiä suhteita. Irtonaiset kohtaukset seurasivat toisiaan ja vaikka ei ollutkaan tarkoitus kertoa mitään tarinaa, jäi toivomaan yhdistäviä elementtejä niiden välille. Tapani Rinteen suunnittelema äänimaailma korosti Susanna Leinosen ennakkoluulotonta halua hypätä estottomasti asiasta toiseen. Intian haikeiden sävelkulkujen keskeltä mentiin keskelle ns. jytää, joka soi turhankin kovaa. Pätkä Mozartia oli riemukas yllätys, jonka aikana tanssijatkin irrottelivat tosissaan. Liikkeiden peruskuviot pysyivät rytmisiä vaihteluita lukuun ottamatta koko ajan samoina. Musiikin rohkeiden valintojen myötä jäi myös tanssin puolella odottamaan irtiottoa, mikä olisi rikkonut ja rikastuttanut Babolatin harmoniaa.

Pirjo Raiskio
Turun Sanomat 3.9.2001