← Takaisin

Kaira matkalla ajan halki

Nopeasti Suomen kärkikoreografien joukkoon noussut Susanna Leinonen ei pettänyt tilaajien odotuksia tuodessaan tilausteoksensa Kairan maailman ensi-iltaan Kuopion Tanssii ja Soin ensimmäisenä päivänä torstaina. Teos oli sykähdyttävä, mietitty ja nimensä mukaisesti pintaa syvemmälle porautuva.

Kuuden tanssijan tulkitsema Kaira käsitteli aina puhuttavia ja puhuttelevia parisuhteita, mutta kokonaisuutena – yhdessä musiikin, valojen ja puvustuksen kanssa – se tuntui kertovan myös ihmiskunnan olemassaolosta. Mikki Kuntun pilarimaiset valot loivat tilan, joka muistutti ikivanhaa temppeliä, jonka sisällä tanssijat harjoittivat elämää ylläpitäviä riittejä. Välillä valot toivat mieleen jopa tieteiselokuvat.

Kasperi Laineen musiikki vahvisti tunnelmaa ikiaikaisesta riitistä, sillä siinä oli orient-discon poljentoa ja primitiivisyyttä. Laineen musiikki oli itsenäisenä teoksenakin kiinnostava. Erika Turusen suunnittelemien pukujen perusväri oli tumma ja muoto varsin eleetön, ei liian viittaava.

Susanna Leinosen liikekieli Kairassa on jännittävä yhdistelmä sulokkuutta ja dynaamista voimaa. Parien kohtaamiset olivat hyvin vahvoja ja säkenöiviä.

Leinonen kertoi lähteneensä tietoisesti tässä työssä rikkomaan aikaisempaa tarkasti tyyliteltyä liikekieltään. Kairan alkukohtauksessa oltiinkin ironisesti tekniikan ja odotusten vankina, mutta liike alkoi pian vapautua ja loppupuolella varsinkin naistanssijat päätyivät jopa hyvin vahvaan eroottiseen ilmaisuun sen positiivisessa merkityksessä. Toisaalta loppua kohden liike muuttui yhä rationaalisemmaksi – päädyttiin ikään kuin ajatukseen, että kaikki turhat rönsyt pois ja vain oleellisella on merkitystä! Silti liikkeestä ei tullut tylsää, vaan kauniiksi hiottua vuosituhansia hiottujen liikesarjojen ja muotojen tapaan.

Kaira toi jostakin syystä voimakkaan mielleyhtymän elämän jatkumisesta ja maailmankaikkeuden väitetystä liikkumisesta ajan halki spiraalisesti edeten.

Kovan luokan tanssijat toteuttivat Leinosen ajatuksia selvästikin ne sisäistäneenä – samaan päämäärään päätyneenä tiiminä. Leinosen itsensä lisäksi lavalla nähtiin Sara Kovamäki, Heidi Lehtoranta, Jyrki Karttunen, Jouka Valkama ja Jere Nurminen.

Pirjo Nenola
Iisalmen Sanomat 17.6.2006